Het veranderen van je eetgewoonten en gewicht verliezen is niet altijd even makkelijk. Je krijgt te maken met uitdagingen en obstakels zoals traktaties op het werk, feestjes en verjaardagen. Jouw afwijzing van de aangeboden snacks en ongezonde lekkernijen zal niet altijd gewaardeerd worden. Mensen die niet dezelfde doelen hebben als jij begrijpen vaak niet waarom jij liever gezonde keuzes maakt. De woorden “Eentje kan toch geen kwaad?’’ worden vaak gebruikt om je over te halen toch dat ene taartje te nemen. Hoe ga jij daarmee om? In het onderstaande artikel lees je een aantal tips die jou stimuleren om te doen wat het beste voor jou is.

Tips

1. Wat is jouw doel? Waarom is dit doel zo belangrijk voor jou? Hoe groot is jouw motivatie om dit doel te bereiken? Wat gebeurd er als je dit doel niet bereikt? Stel duidelijke vragen aan jezelf en schrijf de antwoorden op. Lees deze vragen en antwoorden iedere dag door. Op deze manier wordt je er iedere dag aan herinnerd waarom je bezig bent met het veranderen van je levensstijl. Met dit in je achterhoofd kan je bepalen of de traktatie het echt waard is om te nemen.

2.  Geef de traktatie een cijfer van 0 tot en met 10. Ga je er op dit moment echt van genieten? Of neem je de traktatie omdat je een andere niet wilt teleurstellen? Is het echt waar dat je iemand anders teleurstelt als je de traktatie afwijst of heb je dat zelf bedacht? Vaak is dit maar een gedachten en niet op feiten gebaseerd.

3. Stop altijd gezonde alternatieven in je tas als je ergens naar toe gaat. Op deze manier heb je altijd een gezonde keuze bij je en is het makkelijker om ongezonde traktaties af te slaan.

4. Je hoeft jezelf niet te verantwoorden naar andere mensen toe! De woorden “Nee ik heb hier geen behoefte aan” zijn voldoende. Iedereen heeft wel een mening, het is aan jou om te beslissen of deze mening bijdraagt aan het realiseren van jou mooie doelen.

5. Af en toe uitzonderingen maken hoort er bij en kan echt geen kwaad. Geniet ervan en maak deze keuze omdat je het zelf ook echt wilt.