Suiker en negatieve invloed op de gezondheid

Een glas frisdrank kan soms erg lekker zijn, maar frisdranken bestaan voor een groot deel uit suiker. De kans op overconsumptie en daarmee het risico op overgewicht en gerelateerde aandoeningen, zoals diabetes, worden hierdoor vergroot. Daarnaast is een hoge suikerinname slecht voor de tanden.

Wat is light?

Fabrikanten van frisdranken, maar ook andere levensmiddelen, spelen hierop in, door light producten van het origineel op de markt te brengen. De suikers die normaal zorgen voor een zoete smaak worden dan vervangen door zoetstoffen, zoals aspartaam en acesulfaam- K.

Wat zijn zoetstoffen?

Zoetstoffen kan je opdelen in twee soorten: intensieve en extensieve zoetstoffen. Je hebt van intensieve zoetstoffen niet veel nodig, om de zoete smaak in light frisdranken te behouden. Hierdoor leveren deze producten weinig tot geen calorieën. Veel gebruikte intensieve zoetstoffen zijn cyclamaat, sacharine, acesulfaam- K, aspartaam, sucralose en stevia. Extensieve zoetstoffen leveren ongeveer de helft van de calorieën die suiker levert. Daarnaast worden deze zoetstoffen maar voor een klein gedeelte verteerd in de dunne darm, waardoor deze onverteerd in de dikke darm terecht komen. Dit kan zorgen voor klachten, zoals diarree en buikkrampen. Hierdoor worden extensieve zoetstoffen meestal niet toegevoegd aan frisdranken maar wel in producten zoals kauwgom.

Zoetstoffen schadelijk voor de gezondheid?

Je hoort vaak enge verhalen over zoetstoffen, zoals het gerucht dat aspartaam kanker kan veroorzaken. Is het dan wel verstandig light frisdranken te (blijven) drinken? Ja, maar tot op zekere hoogte. Want er is namelijk nog onvoldoende bewijs dat de hoeveelheden die de mens per dag binnen kan krijgen, kanker, overgewicht of andere aandoeningen veroorzaakt. Daarnaast mogen stoffen, zoals aspartaam, niet zomaar worden toegevoegd aan producten. De European Food and Safety Authority (EFSA) keurt eerst op basis van uitgebreid onderzoek of toevoegingen veilig zijn voor de gezondheid van de mens. Als blijkt dat deze zoetstoffen goedgekeurd zijn krijgen ze een E- nummer. Dit is een door de Europese Unie goedgekeurde hulpstof. Elke stof wordt daarna regelmatig geëvalueerd en recent is de veiligheid van aspartaam bij normaal gebruik opnieuw bevestigd. Dit betekent niet dat light frisdranken gezond zijn. In light frisdranken zitten namelijk, net zoals in normale frisdranken, voedingszuren die de tanden kunnen aantasten. Ook zijn niet alle light frisdranken vrij van calorieën, want wanneer het product minimaal 30% minder calorieën (of vet, of suiker) bevat, mag light al op de verpakking worden vermeld.

Ons advies

Kortom light frisdranken zijn niet schadelijke en veroorzaken geen ziektes. Ook is het drinken van een glas light frisdrank op zijn tijd geen ramp. Aangezien de suikerinname van de gemiddelde Nederlander ver boven de richtlijn zit kan light frisdrank een uitkomst zijn bij de overstap van suikerhoudende dranken naar water, thee en koffie. Want uiteindelijk zijn dat de beste opties als het om dranken gaat!

Heb jij meer vragen over bepaalde producten? Of over hoe jij jouw voedingsinname kan verbeteren? Neem dan contact op via de website en kom een keertje langs op onze locaties in Grootebroek, Bovenkarspel, Twisk en Broek op Langedijk.

Mail ons