Als je gezond wilt gaan eten en afslanken is het van belang dat je vertrouwen hebt in dat het je gaat lukken. Het is jouw keuze en je moet helemaal niks. Wanneer je merkt dat het je elke keer niet lukt, vraag jezelf dan of dit echt is wat je wilt? Blijkbaar vind je het nog niet belangrijk genoeg en is het geen noodzaak voor jou om een gezond gewicht te bereiken.
Om je gedrag voorgoed te veranderen is het noodzakelijk dat je nieuwe dingen over jezelf gaat geloven. De identiteitsverandering gaat vooraf aan het ontwikkelen van de gewoontes die bij deze gewenste identiteit passen.
Wat zijn jouw overtuigingen?
Je overtuigingen, waarden en normen zijn hierbij erg belangrijk. Heb je de overtuiging dat je niet goed genoeg bent en dat je toch weer gaat falen? Dan zal deze overtuiging jou belemmeren om je doel te bereiken.
Herken je dit?
Normaal gesproken stellen we doelen vaak als volgt, door tegen onszelf te zeggen ‘ik wil afvallen’ of ‘ik wil meer gaan bewegen’.
Het probleem met dit soort doelstellingen is dat ze gefocust zijn op de uitkomst in plaats van je identiteit. Identiteitsverandering gaat over het veranderen van wat je gelooft. In dit geval je zelfbeeld. De meeste overtuigingen, aannames en veronderstellingen waaraan je vasthoudt zijn hiermee geassocieerd.
Identiteit gaat over wat je gelooft wie je bent. Als het aankomt op het ontwikkelen van blijvende gewoontes dan is het belangrijk een identiteit aan te nemen die hierbij goed aansluit, dit vergroot de kans van slagen aanzienlijk.
Het recept voor blijvend succes
De meeste mensen beginnen het proces van gedragsverandering door te focussen op WAT ze willen bereiken. Dit leidt tot op resultaat gefocuste gewoontes. Het alternatief is om op identiteit gebaseerde gewoontes te ontwikkelen. Met deze aanpak focus je je op WIE je wilt worden.
Mensen die alles geprobeerd hebben om af te vallen zonder blijvend resultaat noemen zichzelf vaak ‘eeuwige diëters’. Dit is precies waar het mis gaat. Ze hebben de identiteit van eeuwige diëter aangenomen. Zolang je dat gelooft over jezelf, vertoon je het gedrag dat daar bij hoort en krijg je ook de bijbehorende resultaten.
Als je een eeuwige diëter bent dan denk je misschien in termen van ‘Ik kan niet’, ‘Ik mag niet’, ‘Ik houd dit toch niet lang vol’, of ‘Afvallen lukt me wel, maar op gewicht blijven niet’ ‘Ik ben nou eenmaal een emotie-eter’ enzovoorts, enzovoorts. Als jouw gewenste identiteit is om iemand te zijn die moeiteloos verantwoorde keuzes maakt (geen strijd met eten) dan is dit niet in lijn met continu ‘ik mag niet’ denken. Het gaat immers om verantwoorde keuzes maken en dat is wat je wél graag wil. De persoon met deze identiteit kiest er bewust voor om verantwoord en niet te veel te eten. Voel je het verschil? Je kiest het omdat je het graag wil.
En dat mag best met kleine stapjes gaan. Begin gewoon vanavond bij het avondeten eens. Kies iets gezonds, eet er niet te veel van en ga eens voelen hoe je je daarna voelt. Voelt het goed? Probeer dan morgen bij het ontbijt hetzelfde te doen enzovoorts.
Gaandeweg zal het op deze manier steeds makkelijker worden.
- In de eerste plaats omdat je je identiteit hebt veranderd van eeuwige lijner naar iemand die gezonde eetgewoontes heeft.
- In de tweede plaats omdat je in jezelf gaat geloven omdat de kleine succesjes het bewijs aan jezelf zijn
- En last but not least ook omdat je door steeds vaker voor gezond te kiezen andere voorkeuren ontwikkelt. Een goed gevoed lijf heeft veel minder cravings (rare voedselbehoeftes en eetbuien).
Je overtuigingen veranderen is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Er zijn twee stappen:
- Bepaal wat voor persoon je wilt zijn
- Bewijs het jezelf met kleine successen
Dus, wil je nu eens voor een en voor altijd van die vervelende kilo’s af?
Dan wordt jouw nieuwe identiteit: Ik ben iemand die met gemak verantwoorde voedselkeuzes maakt