Gember bevat vele belangrijke vitamines zoals vitamine B1, B2, B6 en C. Vitamine B1 en B2 zijn betrokken bij de energievoorziening van ons lichaam. Daarnaast speelt vitamine B1 een rol bij de ondersteuning van het hart en zenuwstelsel. Vitamine B6 is essentieel voor onze stofwisseling en vitamine C speelt weer een belangrijke rol bij onze weerstand.

Naast veel vitamines bevat gember ook veel mineralen die weer een positieve invloed hebben op onze vochtbalans en bloeddruk. Zo verbetert gember de bloedcirculatie en werkt het bloeddruk verlagend. Gember kan daarnaast hoofdpijn en migraine verzachten.

Gember speelt ook een rol bij de spijsvertering. Zo stimuleert het de alvleesklier om spijsverteringsenzymen aan te maken welke betrokken zijn bij de vertering van suikers en vetten. Tevens stimuleert gember de speekselproductie en de samentrekkingen in de darm wat ervoor zorgt dat onze maaginhoud sneller naar de darmen gaat. Je kunt dus wel zeggen dat gember de stoelgang positief beïnvloedt. Verder kan gember ervoor zorgen dat een opgeblazen gevoel en misselijkheid afneemt.

Hoe zit het met gember en onze eetlust?

Er is een studie die heeft aangetoond dat het drinken van warm water met gember het hongergevoel kan verminderen. De proefpersonen moesten tijdens deze studie iedere ochtend 2 gram gemberpoeder in warm water oplossen. In tegenstelling tot de proefpersonen die dat niet deden hadden zij minder honger. De conclusie is dat ze minder voeding tot zich namen. Daarnaast liet een ander onderzoek zien dat gember de opname van glucose kan verhogen, waardoor je bloedsuikerspiegel sneller stabiliseert. Win-win situatie dus!

Het inzetten van gember

Je kunt op een heel gemakkelijke manier gemberthee maken. Giet kokend water in een theeglas, voeg plakjes gember toe en laat even intrekken. Je kunt hier eventueel nog een schijfje citroen, sinaasappel of een blaadje munt aan toevoegen. Liever geen gember thee? Je kunt ook plakjes gember toevoegen aan je koude water voor wat meer smaak.

Gember kun je ook heel gemakkelijk toevoegen aan een warme maaltijd. Maak je een maaltijdsoep, curry of wok gerecht? Voeg eens wat fijngehakte gember toe als je de ui en knoflook aan het fruiten bent. Zo geef je je gerecht net wat meer pit én krijg je de gezondheidsvoordelen van gember mee.

LET OP: Pas op met gember als je bloedverdunners gebruikt, hartkwalen hebt of last hebt van galstenen.