Vetpercentage

Met de lichaamsanalyse meten wij dus met name de spiermassa en het vetpercentage. Daarnaast meet de bio-impedantie weegschaal het buikvet, oftewel visceraal vet. Dit is niet het zichtbare vet aan de buitenkant maar het vet in de buikholte. Dit bevindt zich rondom de organen. Een hoog visceraal vetgehalte is een indicatie voor meerdere gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Het ideale viscerale vetgehalte ligt op of onder de 7. Vanaf 13 is er een sterk verhoogd risico. Daarnaast geeft de buikomvang ook een goede voorspelling van de hoeveelheid inwendig buikvet. Voor mannen geldt een verhoogd risico bij een omtrek groter dan 102 cm en voor vrouwen bij meer dan 88 cm.

Spiermassa

Eiwitten daarentegen zijn de belangrijkste bouwstoffen voor alle lichaamsweefsels zoals je spieren, organen en hormonen dus daar wil je helemaal niet op bezuinigen. Zeker niet omdat je spieren juist één van de grootste energiefabrieken van je lichaam zijn. Hoe hoger de spiermassa des te hoger is het energieverbruik in rust.

Met andere woorden: wij willen het vetpercentage verminderen en de spiermassa verhogen. Want hoe hoger de spiermassa, hoe hoger de vetverbranding (óók in rust).

Vochtpercentage

Dan is er ook nog het vochtpercentage. Bij een gezond gewicht bestaat het vrouwelijke lichaam voor zo’n 52% uit vocht en voor mannen ligt dit rond de 63%. De reden dat vrouwen een lager vochtgehalte hebben, is dat een vrouwenlichaam meer vet bevat. Door dit hogere vetpercentage bevat het lichaam verhoudingsgewijs minder vocht. Lichaamsvocht is verdeeld over het lichaam, zo bevindt het zich in en om cellen, weefsels en in ons bloed.

Botmassa

Je hebt het vast wel eens iemand horen zeggen: “Maar misschien heb ik wel zware botten…”. Het klopt inderdaad dat ons lichaam voor een groot gedeelte uit botten bestaat, namelijk ons skelet. Echter valt het werkelijke gewicht hiervan reuze mee. En zware botten… dat bestaat niet.

De botmassa verschilt niet veel per persoon, dit is enkel afhankelijk van je lengte. De gemiddelde botmassa weegt tussen de 2,5 en 3,5 kilo.