Je kent het vast wel. Als je een bepaald voedingspatroon of dieet bent gaan volgen, ben je met name gefocust op de kilo’s en heb je een ideaalgewicht voor ogen. Dit is waar je naar toe werkt en door de kilo’s bij te houden weet je of je de goede richting op gaat. Maar is dat wel zo?

De kilo’s op de weegschaal zeggen namelijk alles over het gewicht, maar niks over je lichaamssamenstelling. En juist deze lichaamssamenstelling is zo belangrijk voor de gezondheid. Je kunt namelijk kilo’s kwijt geraakt zijn in vet, maar ook in vocht of spieren. Hier zit een groot verschil in. We willen namelijk vet verliezen met behoud van spiermassa.

Wat houdt de lichaamssamenstelling in?

Het lichaam bestaat voornamelijk uit spieren, vet en water. Op het moment dat je een bepaald dieet gaat volgen of veel gaat sporten, zal je lichaamssamenstelling veranderen, zelfs als het gewicht niet verandert.

Dit zit zo. Als je veel sport ontwikkel je spiermassa en zal je vetpercentage verminderen. Uiteindelijk kan het zelfs zo zijn dat je in kilo’s toeneemt, omdat spieren zwaarder wegen dan vet. Aan de andere kant zorgt een crashdieet ervoor zorgen dat vet wordt opgeslagen, in plaats van verbrand. Zo stijgt het vetpercentage, maar val je in kilo’s wel af.

De lichaamssamenstelling kun je meten met een lichaamsanalyse. Deze analyse geeft je meer informatie over:

  • Het vochtpercentage
  • Het vetpercentage
  • En de spiermassa

Dit geeft een veel accurater beeld van jouw gezondheid, dan enkel het gewicht en je BMI.

Zo’n lichaamsanalyse kan uitgevoerd worden met een bio-impedantie weegschaal. Een bio-impedantie weegschaal werkt op basis van kleine stroompjes die via de voeten door het lichaam gestuurd worden. Deze stroompjes roepen een bepaalde weerstand op. De weerstand die gemeten wordt, wordt gecombineerd met het geslacht, leeftijd, gewicht en lengte. Op basis hiervan wordt een indicatie van de lichaamssamenstelling gemaakt.

Tijdens het PS. food & lifestyle programma zal er tijdens het traject wekelijks zo’n meting plaats vinden, zodat je kunt zien hoe jouw lichaamssamenstelling verandert.