Doordat je vocht vasthoudt kunnen de weegresultaten wat tegenvallen, want vocht heeft natuurlijk ook gewicht en daardoor lijkt het alsof je minder bent afgevallen. Maar maak je geen zorgen! Het belangrijkste is dat jouw vetpercentage naar beneden gaat. Want daar wil je tenslotte vanaf. Veel mensen zijn zo gefocust op de absolute kilo’s dat ze heel erg teleurgesteld kunnen raken als dat getalletje niet ver genoeg gedaald is. Focus je liever op het vet dat je verliest en de spieren die je dankzij de eiwitten opbouwt, want daardoor krijg jij een prachtig silhouet.

Als je vocht vasthoudt betekent dat dat de verhoudingen in je lichaam dus tijdelijk uit balans kunnen zijn. Hierdoor kan de weegschaal bijvoorbeeld aangeven dat je niet zo veel bent afgevallen, terwijl je dat dus wel degelijk bent. Voor een betrouwbaar resultaat raad ik je aan om 1 keer per week op een vaste dag en tijdstip jezelf te wegen! Dit kun je thuis doen, maar als je bezig bent met het PS food en lifestyle programma dan doe je dit bij je coach.

Neem verder de resultaten niet te nauw als je midden in je menstruatieweek zit, deze schommelingen zijn normaal.

Tips om te voorkomen dat je vocht vast gaat houden en om vocht af te drijven

 • Eet niet te veel zout. Strooi niet overal zout op, kook zoveel mogelijk vers, laat kant- en klaarmaaltijden staan en beperk het aantal etentjes buiten deur. Als je aan het PowerSlimmen ben is het advies is om maximaal 1 tl zout per dag aan het eten toe te voegen. Daarnaast mag je wel iedere dag een kopje bouillon drinken als je je toch wat flauw voelt.
 • Drink voldoende. Dat wil zeggen 1,5-2 liter water per dag. Is het heel warm en zweet je meer? Dan kun je beter 2,5 tot 3 liter water drinken. Raak je een beetje uitgekeken op die neutrale smaak van water? Natuurlijk kun je er ook iets aan toevoegen waardoor het een stuk lekkerder wordt:
  • Plakjes komkommer
  • Verse munt (ook lekker in de thee)
  • Schijfjes limoen of citroen
  • Vanaf fase 2: vers (zomerfruit) zoals frambozen, aardbeien of meloen

Drink je graag thee? Dan kun je het beste brandnetelthee drinken voor een vochtafdrijvend effect. Hierin zit namelijk vitamine C, magnesium, flavonoïden, foliumzuur en ijzer. Dit zijn allemaal stoffen die je helpen om overtollig vocht kwijt te raken. Ook kun je kiezen voor venkelthee of groene thee.

 • Eet/drink (vochtafdrijvende) groenten/groentensappen. Dit kunnen alle groentes zijn, maar in het bijzonder: bleekselderij, tomaat, komkommer, venkel en asperges.
 • Beweeg voldoende. Ga lekker een stukje wandelen in het bos of op het strand, ga lekker sporten of doe mee met dat potje badminton op de camping. Dit stimuleert je doorbloeding, waardoor overtollig vocht beter afgevoerd kan worden.
 • Neem een wisseldouche. Je moet er best heldhaftig voor zijn, maar als je koud en warm water afwisselt in de douche, stimuleer je ook je doorbloeding.
 • Leg je ledematen omhoog. Dit helpt om het overtollige vocht af te drijven, omdat het op deze manier beter kan wegstromen. Leg bijvoorbeeld een kussen onder je benen op bed op of de bank. Als je juist vocht vasthoudt bij je armen of handen zorg dan dat die wat hoger liggen, bijvoorbeeld in een fijne stoel met hoge leuningen of gebruik hierbij ook een kussen.
 • Zorg ervoor dat je een gezond gewicht krijgt. Hulp nodig? Je kunt altijd eens contact opnemen met diëtistenpraktijkstedebroec, wij helpen je graag verder.