Nee zeggen hoe doe je dat?
“Dan eet je toch gewoon minder als je te zwaar bent?” Pas geleden zei een bekende voetbalcommentator iets in die trant. Van zo’n opmerking gaat mijn nekhaar echt overeind staan. Want ja, als het zo makkelijk was dan zaten een stuk meer mensen lekkerder in hun vel en waren de cijfers omtrent overgewicht en obesitas ook niet zo hoog.
Nee zeggen en eetbuien
Was het inderdaad maar zo makkelijk. Je kunt heel vaak nee zeggen tegen jezelf, tegen dat gebakje of koekje. Maar dan toch, zonder dat je er zelf enige invloed hebt, loop je ineens naar de voorraadkast en zit je midden in een eetbui. Oeps, die kerstkoekjes waren eigenlijk voor het bezoek. Pas tijdens of achteraf denk je ‘Wat heb ik nu weer gedaan’? Je voelt je daarna weer schuldig, wat weer een eetbui kan triggeren en zo is de cirkel rond.
Persoonlijk vind ik dit tijdens de decembermaanden extra moeilijk. Overal ligt de verleiding op de loer en word je zelf nog meer uitgedaagd om weerstand te bieden tegen al dat lekkers.
“Maar hoe komt dat dan? Ben ik echt zo zwak dat ik geen nee kan zeggen?”
Snelle koolhydraten
Het antwoord hierop is nee. Want, wat hebben al die lekker dingen gemeen? Juist ja, het zijn vaak allemaal producten met toegevoegde ‘snelle suikers’ (koolhydraten), die koekjes, chocolaatjes, snoepjes en chips. Ook wel producten met een hoge glycemische index. Als je dus een kerstkransje of kerstkoekje, waarin ‘snelle suikers’ zitten, neemt dan wordt dit vrijwel direct als suiker in je lichaam opgenomen. Enige tijd daarna zorgt dit ook weer voor een flinke daling van je bloedsuikerspiegel, waardoor je weer honger krijgt. Snelle koolhydraten zorgen dus voor flinke schommelingen in je bloedsuikerspiegel.
Helaas eten veel mensen, die denken dat ze gezond bezig zijn, ook nog veel te veel suikers in hun normale voedingspatroon. Want ook een ‘normaal’ voedingspatroon kan een eetbui in de hand werken. Denk aan een voedingspatroon met veel brood, fruit, ‘gezonde koeken’, aardappelen, pasta, rijst ect.
Op zich zijn brood en fruit natuurlijk niet ongezond, maar omdat dit de hele dag door wordt gegeten, moet het lichaam constant deze suikerpieken opvangen. Wat resulteert in een schommelende bloedsuikerspiegel met eetbuien tot gevolg. Er ontstaat een continue hongerprikkel, waarbij het lichaam echt behoefte heeft aan zoet, bijvoorbeeld de koekjes in de kast.
Maar wat is dan de oplossing?
Weerstand bieden door een stabieler bloedsuikerspiegel
Waarschijnlijk weet je uit ervaring wel dat als je middenin een eetbui zit, je daar niet zo makkelijk mee kunt stoppen. Je moet een eetbui dus voor zijn. Vaak heb je voor een eetbui een ontzettend onstabiele bloedsuikerspiegel. Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen. Als je er voor zorgt dat je bloedsuikerspiegel gedurende de dag stabiel blijft, kun jij met gemak nee zeggen tegen alle lekkernijen!
Hier zijn een aantal tips:
- Eet regelmatig. Het beste is om 5 tot 6 keer per dag kleinere maaltijden te gebruiken. Op deze manier stijgt de bloedsuikerspiegel minder snel en kan je lichaam makkelijker de balans weer vinden.
- Vermijd (geraffineerde) suikers en beperk de koolhydraten. Op deze manier voorkom je snelle stijgingen en dalingen in je bloedsuikerspiegel.
- Eet eiwitrijke tussendoortjes. Dit zorgt voor een verzadigd gevoel en door eiwit wordt de suiker langzamer opgenomen in je bloed. Hierdoor worden suiker pieken en dalen veel minder en blijft je bloedsuiker meer constant zoals het hoort.
- Eet producten met een lage glycemische index. Zoals groente, fruit (i.c.m. een eiwitrijk product), volkoren granen etc.
- Eet gezonde vetten. Ze zorgen ook voor een verzadigd gevoel en hebben naast eiwitten de minste invloed op de bloedsuikerspiegel.
- Focus je op wat je wel mag eten. Door alleen maar te denken aan alles wat je niet mag of kan eten, krijg je er vaak juist meer zin in.