Hoe ga je om met lastige opmerkingen als: ‘Eet toch gezellig mee’ of ‘Je ziet er toch al fantastisch, je kunt best dat stukje taart opeten’? Dit is het moment waarop je toch je twijfels krijgt. Doe ik er wel goed aan? Ben ik echt zo gek bezig? Zou het toch niet lekker zijn als …? Zal ik dan toch maar een klein stukje proeven?

Deze situaties zijn erg lastig, maar ik beloof je dat wanneer je deze verleidingen kunt weerstaan, je uiteindelijk blijer wordt. Het brengt jou dichter bij wat JIJ belangrijk vindt, namelijk je streefgewicht behalen en je goed in je vel voelen. Houd daarbij altijd in je achterhoofd dat de mensen die dit tegen je zeggen geen kwaad in zin hebben. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom ze dit zeggen: misschien zijn ze onzeker, maar zelf nog niet in staat om zelf wat aan hun overtollige kilo’s te doen, of eten wordt in het gezin gezien als gezelligheid en wanneer je dan net iets anders doet wordt dit als minder gezellig beschouwd.

Maar hoe bied je hier weerstand aan? Ik geef je enkele tips om stress te voorkomen en je eigen pad te blijven volgen.

  • Leg de mensen in je omgeving uit dat je je eetpatroon onder loep hebt genomen en hier graag blijvende veranderingen in aan wilt brengen waardoor dat stukje taart op dit moment niet past in je plan.
  • Zeg tegen degene die je de zoveelste verleiding aanbiedt dat je straks wel een beetje zal pakken. Op deze manier geef je die persoon het antwoord dat hij wil horen en heb je niet continu last van mensen die blijven aandringen.
  • Ga niet in discussie maar vertel hoe belangrijk dit voor je is en dat steun hierbij juist heel erg fijn is. Geef daarbij bijvoorbeeld inzicht in wat je wilt bereiken en wat dit voor jou zal betekenen. Niemand in je directe omgeving zal dingen die jij belangrijk vindt onbelangrijk vinden.

Als je op gewicht bent, kun je gerust een keer iets extra’s nemen en geniet daar dan ook echt van. Als je jezelf iets gunt wat voor jou echt een tien waard is, dan wordt het ook makkelijker om al die andere lekkernijen te laten. Die pak je eigenlijk vaak alleen maar omdat het er gewoon staat. Spreek dus met jezelf af dat je alleen iets neemt wat het echt waar is en laat de rest staan.