Energiebeperkt leefstijl, wat is het?
Bij een energiebeperkt voedingspatroon streven we naar minder calorieën in combinatie met extra aandacht voor voldoende eiwitten, voedingsvezels, minder suikers, vetten en voldoende vocht. We streven naar optimale verhoudingen zoals weergeven in het figuur hieronder.

Doel energiebeperkt leefstijl
Het doel van het energiebeperkt voedingspatroon is om in kleine stapjes een nieuw voedingspatroon te creëren en die in de toekomst te kunnen voortzetten. Hiertoe moet de gedragsverandering blijvend zijn, bij u passen en uiteindelijk een leefstijl worden. tijdens de behandeling wordt gestreefd naar een gewichtsafname van 400 gram tot 1 kg per week. Dit komt overeen met een gewichtsvermindering van 5-15% binnen 1 jaar. Dit gebeurt door een negatieve energiebalans te creëren. Bij een negatieve energiebalans krijg je minder energie binnen dan dat je nodig hebt of je verbruikt meer energie dan dat je binnen krijgt, zie figuur 1. Om dit te kunnen bereiken wordt eerst de energiebehoefte met behulp van de Harris & Benedict formule en de mate van lichaamsactiviteit (PAL-waarde) uitgerekend. Vervolgens wordt de energie-inname met +/- 500 calorieën verlaagd. Dit betekent een minimale gewichtsvermindering van 1,5 tot 4 kilo per maand.

De positieve effecten van het energiebeperkt leefstijl op de gezondheid
De energiebeperkt leefstijl geeft naast een gewichtsreductie ook een gunstige verlaging van de bloeddruk, het cholesterol en heeft een gunstige uitwerking op diabetes mellitus type 2 (pre-diabetes). Ook speelt dit dieet een belangrijk rol bij het verminderen van lichamelijke klachten (normaliseren bloeddruk, glucosewaarden, lipidenprofiel, slaapapneu ect.), het verhogen van de kwaliteit van leven: zelfbeeld, stemming en lichamelijke conditie.

Wil jij een gezond eet-en leefpatroon creëren door middel van een energiebeperkt leefstijl en die in de toekomst voortzetten? Maak een afspraak in de online agenda en start met een energiebeperkt leefstijl onder intensieve begeleiding van een van onze diëtisten. Wij helpen je graag op een professionele wijze naar het bereiken van jouw doelen.

Meer informatie?