Eet rustig en mindful

Gedachteloos eten zorgt ervoor dat je vaak té snel en té veel eet. Zorg er dus voor dat jouw gedachten echt bij de maaltijd zijn. Eet niet achter je laptopscherm, maar zoek een ander plekje en ga er goed voor zitten. Neem je tijd en kauw goed. Door goed te kauwen en kleine happen te nemen doen we langer over ons eten. Onze hersenen hebben namelijk ook tijd nodig om verzadiging vast te kunnen stellen. Je zult zien dat je op die manier veel bewuster bent van wat je eet en daardoor, onopgemerkt, ook langzamer en minder zal eten.

Zorg voor een gezonde omgeving

Onderzoek toont aan dat er gemiddeld twee keer zoveel gesnackt wordt wanneer er een grote voorraad snacks in huis is. Het inkopen van grote hoeveelheden snacks zorgt dus indirect voor dooreten. Beheersing in de supermarkt leidt tot beheersing thuis.

Zorg daarnaast voor minder keuzes. Hoe meer keuzes er zijn, hoe meer je wordt verleid tot dooreten. En let er daardoor op dat er geen ongezonde snacks in het zicht liggen. Kies voor ondoorzichtige (snoep)potten i.p.v. doorzichtige en leg de koekjestrommel uit het zicht. Telkens wanneer je wordt blootgesteld aan eten denkt je brein “Hé, eten!”. Zorg dus voor een gezonde omgeving en je zal minder verleid worden tot ongezonde keuzes.

Kies voor kleine verpakkingen

Vaak denkt men bij een zak chips: “deze zak moet vanavond nog leeg” of “nu kan ik hem net zo goed helemaal op eten”. Kies hierom altijd voor de kleine verpakkingen. Zo beperk je de schade en eet je automatisch minder.

In de eerste fase van het PS. food & lifestyle programma is alles verpakt per portie, dus dat al hartstikke handig. Zo weet je van tevoren waar je aan toe bent en kan je brein hier zich als het ware ook op instellen. Verder zitten alle producten van PS. food & lifestyle boordevol eiwitten wat heel verzadigend werkt. Hierbij nog een tip om nog langer te genieten van jouw PS. food & lifestyle eetmoment:

Snijd een reep in kleine stukjes en leg op een schoteltje naast bijvoorbeeld je kopje koffie. Zo eet je steeds een stukje en heb je niet binnen twee happen je tussendoortje op.

Kies voor voedzame voeding

Het is verstandig om je maaltijden met aandacht samen te stellen. Door te kiezen voor voedzame voeding, zal je ervoor zorgen dat je sneller verzadigd bent en dus dooreten voorkomt. Kies voor producten met veel vezels, zoals: fruit, groente en volkorenproducten. Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel na de maaltijd. Verder zijn ze van belang om de darmen gezond te houden en zorgen ze voor een goede stoelgang.

Zorg er daarnaast voor dat je altijd een eiwitbron toevoegt aan je maaltijd. Naast vezels zorgen ook eiwitten voor een verzadigd gevoel. Eiwitten zijn verder belangrijk om het spierweefsel in stand te kunnen houden.

Als je kiest voor voedzame voeding, zoals een maaltijd met veel vezels en eiwitten, heeft je lichaam langer de tijd nodig om deze voeding te verwerken. Dit zorgt ervoor dat je minder snel honger hebt en hierdoor minder snel zal dooreten. En, daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat je veel gezonde vitamines en mineralen binnen krijgt.

Maak gezondere voedingskeuzes

En, last but not least: maak betere, slimmere en gezonde voedingskeuzes. Een gezond eetpatroon begint bij eetwissels maken en het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen gedurende de dag. Vervang het eerste, ongezonde, product met een hoge dooreetfactor door het tweede, gezondere, product met een lage dooreetfactor:

  • Pure chocolade van minimaal 70% cacao in plaats van melkchocolade
  • Ongebrande (ongezouten) noten in plaats van gebrande (gezouten) noten
  • Ontbijt met veel eiwit en minder vet en koolhydraten in plaats van ontbijt met veel koolhydraten
  • Volkoren zilvervliesrijst in plaats van witte rijst
  • Volkorenpasta in plaats van witte pasta
  • Volkoren boterham of crackers in plaats witte boterham
  • Vers fruit in plaats van vruchtensap
  • Water, thee of zwarte koffie in plaats van frisdrank
  • Naturel magere yoghurt of kwark in plaats van vruchtenyoghurt
  • Handje ongezouten noten in plaats van een zak chips