Wat is de werking van kurkuma?

Kurkuma heeft veel weg van gember, het is dan ook de wortel van een plant die tot dezelfde familie behoort als gember. Eén van de belangrijkste kenmerken van kurkuma is de ontstekingsremmende eigenschappen die het bevat. Zo wordt kurkuma al jarenlang ingezet als een natuurlijke pijnstiller. Curcumine (het actieve stofje uit kurkuma) remt zowel acute als chronische ontstekingsprocessen. Het kan ingezet worden bij reuma, COPD en bijvoorbeeld de ziekte van crohn.

Naast het remmen van ontstekingen in het lichaam, kan kurkuma ook helpen bij meerdere huidaandoeningen. Zo versnelt het de wondgenezing, verhoogt het de glans van de huid en kalmeert het de poriën om acne te verminderen. En, last but not least, kun je kurkuma inzetten als ondersteunende stof in het afvalproces. Het stimuleert de vetverbranding én voorkomt de vorming van nieuwe vetcellen.

Het inzetten van kurkuma

De bekendste manier om kurkuma in te zetten is als specerij in verschillende gerechten. Het wordt veel verwerkt in curry, maar het wordt ook gebruikt om rijst te kleuren en op smaak te brengen. Je kunt daarnaast kurkuma goed verwerken in soepen of er verse kurkuma thee of golden milk van maken. Giet hiervoor wat kokend water in een theeglas en voeg hier een schijfje kurkuma of kurkumapoeder aan toe. Een lekkere combinatie is kurkumathee met gember of citroenschijfjes.

Goed om te weten: kurkuma wordt beter opgenomen in combinatie met zwarte peper.

LET OP:

Het gebruik van kurkuma wordt afgeraden bij mensen met maagproblemen, galproblemen, diabetici, bij het gebruik van bloedverdunners en tijdens een behandeling van hormoongevoelige borstkanker.