Wat doe je als het moment al daar is? Je verveelt, ervaart stress of je bent boos/verdrietig en je wilt nu graag iets eten! Er ontstaat op dit moment vaak een strijd in je hoofd. Aan de ene kant maakt het je toch niks meer uit en wil je gewoon eten waar je nu behoefte aan hebt, aan de andere kant vind je het zonde en wil je het liever niet doen. Je weet zelf heel goed wat de juiste keuze is, maar op dat moment is het enorm lastig om die juiste keuze ook echt te maken. In dit artikel staan een aantal tips om jou op een positieve manier door dit moment heen te helpen.

Vraag je eerst af of je echt honger hebt
Ben je op zoek naar iets lekkers, vraag je je dan eerst eens af wat je voelt op zo’n moment. Ben je misschien gestrest, emotioneel of heb je echt honger? Waarom wil je eigenlijk eten? Een goede manier is om bijvoorbeeld tegen jezelf te zeggen: als ik over 10 minuten nog honger heb, dan mag ik het eten. Ga ondertussen iets anders doen. Vaak was het helemaal geen honger, waardoor je vergeet dat je iets wilde gaan eten. Op een gegeven moment kun je het gevoel gaan herkennen en er dus anders mee omgaan.

Vraag jezelf af waar je honger naar hebt?
Vaker dan je denkt ervaar je een hongergevoel om een ongewenst gevoel weg te kunnen eten. Wanneer dit ervaart vraag jezelf dan af waar je echt honger naar hebt, of wat heb je op dit moment nodig? Dit kan bijvoorbeeld zijn: Een moment voor jezelf, rust aan je hoofd, een arm om je heen, een goed gesprek of een knuffel. Onderzoek wat je op dat moment nodig hebt! Wanneer je deze behoefte vervult merk je vanzelf dat je behoefte naar ongezonde voeding afneemt.

Drink water
Vaak wordt dorst met honger verward. Heb je trek buiten je ‘normale’ eetmomenten om? Drink dan eerst een groot glas water en wacht 10 minuten. Vaak is de honger dan gewoon weg. Heb je wel echt honger, dan kun je het beste kiezen voor een gezonde snack.

Zoek afleiding
Het beste is om iets actiefs te gaan doen. Je hoeft niet meteen te gaan sporten, maar ik bedoel wel iets waar je bij in beweging bent. Iets rustigs zoals televisie kijken leidt vaak net niet genoeg af, waardoor je toch aan dat lekkere koekje blijft denken. Je kunt er voor kiezen om even naar buiten te gaan voor een wandeling, dat ene huishoudelijke klusje af te ronden, te spelen of knutselen met de kinderen of te bellen met een vriendin.

Houd in gedachten dat het heel normaal is als je jezelf een keertje wat minder goed voelt. Accepteer deze momenten en ga opzoek naar de oorzaak en oplossing voor jezelf.